Wednesday, May 14, 2014

ايطاليا بنكهة شرقية ....... Italian Middle Eastern Mix


Lots of my cooking skills was improved so much after I got married. Before I was more into baking and making desserts, but after that I wanted to learn more about savory dishes to serve them to my little new family... 1st I started thinking out of the box cooking international dishes as a kind of change, but with time I wanted to learn more about our traditional recipes, because I find out we love them more, lots of variation and depth in flavors and more acceptable to our taste buds...sometimes giving them a special twist of mine is a must in my kitchen.
One of a kind recipe I learned from my mother in law, is this spaghetti dish, as we all know pasta is originated from Italy but here it's given an Middle eastern twist.... Soooo good 



Cold Middle Eastern Style Spaghetti 


1 pack thin spaghetti
3 tbsp ghee
Freshly grated black pepper
Freshly grated nutmeg
1/2 cup chicken stock 



Topping 






1/2 kilo mined meat
2 tbsp ghee
1/2 tsp cinnamon
1/4 tsp cardamom
1/4 tsp nutmeg
2 bay leaves
1/4 tsp salt
Black pepper 




Garnish

 
Toasted pine nuts 
1/4 cup chopped parsley 




Yoghurt sauce 

1/2 kilo yoghurt 
2 cloves garlic, crushed finely 
Pinch of Salt 




To make the topping 

In a wide skillet, melt the ghee, then add minced meat with cinnamon, bay leaf and cardamom, stir until browned, leave on low heat. When cooked add salt and pepper then turn off the stove, remove the bay leaves and add the grated nutmeg. 

Boil the spaghetti in good amount Of boiling water with salt until (aldente) 3/4 cooked, then drain out the excess water
In a wide pan melt in the ghee then toss the spaghetti and the spices with the chicken stock.

For the Yougurt sauce
Mix the Yougurt with crushed garlic and add salt to your taste


 

In a big serving dish
Put the spaghetti 1st, then put the cooked meat on the top and garnish with parsley and toasted pine nuts. 
Serve warm with the Yougurt sauce







مهاراتي بالطبخ كتير تطورت بعد ما تزوجت، قبل كان ما في وقت كافي و كنت في وقت الفراغ اركز اكتر على الخبيز و عمل الحلويات. 
بعدين صار لازم اركز اكتر على الطبيخ و الموالح، مشان اطعمي عيلتي الصغيرة، اول ما بلشت اطبخ اكلات عالمية من دول مختلفة، كنوع من التغيير، بس مع الوقت اكتشفت انو ما في بعد اكلاتنا العربية التقليدية، مليانة نكهات زاكية، و في تنوع كبير، اضافة الى انها اقرب إلنا و إلها ذكريات حلوة، بس طبعا اكيد انا بحب أضيف لمساتي الخاصة عليها 
وصفة اليوم كتير مميزة و تعلمتها من حماتي، صح انو الباستا اصلها إيطالي، بس هادي الوصفة معمولة بنكهة عربية كتييييير طيبة



السباغيتي الباردة بنكهة شرقية 


١ باكيت سباغيتي رفيعة 
٣ ملاعق كبيرة سمنة ( يفضل سمن بلدي) 
رشة فلفل اسود
رشة جوزة الطيب 
١\٢ كوب مرقة دجاج 

الطبقة العلوية

 

١\٢ كيلو لحمة مفرومة خشن 
٢ ملعقة كبيرة سمنة بلدية 
١\٢ ملعقة صغيرة قرفة 
١\٤ ملعقة صغيرة هيل مطحون 
٢ ورقة غار 
١\٤ ملعقة صغيرة جوزة الطيب 
١\٤ ملعقة صغيرة ملح 
فلفل اسود 

للتزيين 

صنوبر محمص 
١\٤ كوب بقدونس مفروم 


لصوص اللبن 

١\٢ كوب لبن 
٢ حبة ثوم مهروس 

في مقلاة كبيرة، نذوب السمنة و نضيف اللحم المفروم و نقلب حتى يتحول الى بني، ثم نضيف القرفة، ورق الغار و الهيل و نتركها على نار هادئة حتى تنضج تماماً، نضيف الملح و الفلفل الأسود ثم نرفع و رق الغار و نطفئ النار و نضيف جوزة الطيب 

نغلي الباستا مع الماء المملح حتى تنضج ٣\٤ نضج، نصفي الماء 
في طنجرة كبيرة نذوب السمنة و نقلب السباغيتي مع السمنة و البهارات و مرقة الدجاج 

لعمل صوص اللبن 
نخلط اللبن مع الثوم و القليل من الملح 



للتقديم 
نضع السباغيتي في جاط كبير ثم نوزع اللحم المحمر على الوجه و نزين بالبقدونس و الصنوبر المحمص 
و تقدم ساخنة مع صوص اللبن


1 comment:

  1. This looks so good Rawan...yislamo edeeki ... nothing beats Middle Eastern dishes...they are full of flavor just like you said...

    ReplyDelete